O badmintonu víme vše, je to naše hra!

diskuze

e-shop

Yonex Korean Super Series 2009

Soul je především korejské hlavní město a také dějiště letošního druhého turnaje badmintonové Super Serie. Ale toto slovo také označuje anglické slovo duše. Navzdory původním očekáváním, že domácí turnaj ovládnou korejští hráči, ukázali dokonalé výkony především dánští badmintonisté, kteří si připsali tři výhry z pěti disciplín!

V nejlépe dotovaném turnaji Super Serie - hráči si meze sebou rozdělili 300.000 dolarů, což je o 100.000 dolarů více než je na turnajích tohoto typu obvyklé - se prosadili dvě stálice evropského badmintonu a jedno opravdové překvapení.

Zkušení Dánové Mathias Boe, Carsten Mogensen oplakali svou neúčast na olympijských hrách, která jim unikla jen o vlásek. Kdyby se konali olympijské hry o půl roku později, už by patřili mezi horké favority. Velmi dobrými výkony se propracovali do první desítky světového žebříčku a na Yonex Korean Super Series 2009 se dočkali největšího životního úspěchu. Coby čtvrtí nasazení zvládli postup do finále velmi jistě, ale tam na ně čekali domácí favorité Jae Sung Jung a Yong Dae Lee, jež z posledních čtyř turnajů Super Series vyhráli hned tři a velmi pravděpodobně se brzy dočkají pozice světových jedniček. Mathias a Carsten odehráli životní utkání, na jehož konci se mohli radovat z výhry 21:12 a 24:22.

Zakončili tak skvělý dánský týden. Už před nimi se totiž z výher ve dvouhrách radovali Tine Rasmussen a Peter Høeg Gade.

Tine se propracovala už na pozici světové dvojky a možná v brzké době zaútočí na post jedničky světového ženského badmintonu. Může být, v Soulu k tomuto cíli udělal velký krok. Přes tři asijské soupeřky postoupila do finále, kde v ryze evropském souboji - což je v silné asijské konkurenci nebývalý úspěch - porazila Francouzsku Hongyan Pi dvakrát 21:19.

Peter Gade už světovou jedničkou byl, a to dokonce už před dvanácti (sic!) lety. Ano, už v roce 1997 byl Peter Gade nejlepší a ani věk neubral jeho ofenzivní hře plné překvapivých úderů na síle. V repríze týden starého semifinálového vzájemného souboje z Malajsie se světovou jedničkou Chong Wei Lee (Malajsie) začal finále lépe Peter. V prvním setu sice dlouho prohrával, ale v koncovce pěti skvělými míči rozhodl o svém úspěchu. Ve druhé setu si Peter „oddechl" a ve třetím už svého malajského soupeře nepustil do vedení. Po výsledku 21:18, 10:21 a 21:17 si Peter připsal už třetí triumf na turnajích Super Serie za poslední čtyři měsíce!

Hojivé náplasti na bolavou korejskou duši přiložili ve smíšené čtyřhře Yong Dae Lee a Hyo Jung Lee, kteří v jednom z nejrychlejších finálovém utkání v dějinách světových turnajů přejeli thajský pár Songphon Anugritayawon - Kunchala Voravichitchaikul 21:8 a 21:7. Průměrný čas zápasů ve smíšené čtyřhře na korejském turnaji byl hodně nad třicet minut, korejští olympijští vítězové své thajské soupeře přehráli za minut třiadvacet!

Své akcie měli Korejci i ve čtyřhře žen, kde ale domácí druhý nasazený pár Hyo Jung Lee - Kyung Won Lee porazily první nasazené Wen Hsing Cheng a Yu Chin Chien (Tchaj-wan) 21:19 a 21:8.

Po dvou letošních turnajích Super Serie tak můžeme konstatovat, že v čele neoficiálního hodnocení národů jsou Dánové se čtyřmi výhrami, druzí Korejci mají o výhru méně, po jednom vítězství získali Malajci a Indonésané. Číňané zatím vyčkávají - s čím přijedou do Evropy, kde turnaje Super Serie v březnu pokračují slavným All England a Swiss Open?


Výsledky finálových utkání

Peter Høeg Gade (Dánsko) vs. Chong Wei Lee (Malajsie) 21:18, 10:21 a 21:17

Tine Rasmussen (Dánsko) vs. Hongyan Pi (Francie) 21:19 a 21:19

Mathias Boe, Carsten Mogensen (Dánsko) vs. Jae Sung Jung, Yong Dae Lee (Korea) 21:12 a 24:22

Wen Hsing Cheng, Yu Chin Chien (Tchaj-wan) vs. Hyo Jung Lee, Kyung Won Lee (Korea) 21:19 a 21:8

Yong Dae Lee, Hyo Jung Lee (Korea) vs. Songphon Anugritayawon, Kunchala Voravichitchaikul (Thajsko) 21:8 a 21:7

Doporučit:


[23.01.2009]

Diskuze k článku


Žádný příspěvek zatím nebyl do diskuze vložen.

Vložit nový příspěvek do diskuze




Prověřené badmintonové haly s komentáři:

Badminton Praha | Badminton Brno 
Badminton Ostrava 

Pravidla badmintonu

 

Badmintonový zpravodaj

  • Nechte si pravidelně zasílat nejzajímavější novinky ze světa badmintonu!

O projektu | Kontakty | Odkazy | Nabídka pro firmy | Reklama na serveru | RSS


Partneři: Yonex - nejlepší vybavení na badminton | Badmintonové rakety nakoupíte výhodně na Sportega.cz | Test kolečkových bruslí | Badmintonové rakety Victor | Trápí vás Pepa Mech | SportServisOáza


2006-2018 © Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv použití materiálů z tohoto webu je možné pouze s výslovným souhlasem autorů RSS