O badmintonu víme vše, je to naše hra!

diskuze

e-shop

Wilson Swiss Super Series 2009

V roce 1982 zvítězil na tomto turnaji český badmintonista Michal Malý. O dvacet sedm let později zde zvítězila světová jednička Chong Wei Lee (na fotografii) z Malajsie. Není od věci si při uctívání současných hvězd připomenout ty nedávno minulé, zejména jsou-li české.

Letos se do Švýcarska vypravilo hned šest českých hráčů, ale na úspěch svého krajana nenavázali. Jan Vondra a pár Tomáš Kopřiva - Ondřej Kopřiva vypadli už v kvalifikaci, Petr Koukal a dvojice Šárka Křížková - Petra Hofmanová se se soutěží rozloučili v prvním kole hlavní soutěže.

Turnaj se hraje od roku 1955 a nejúspěšnější zemí v historii Swiss Open je se 47 výhrami Dánsko.

Letos byli nejblíže k rozšíření počtu dánských vítězství deblisté Mathias Boe a Carsten Mogensen, kteří na turnaji ukázali mimořádnou bojovnost. Už v prvním kole vyřadili finalisty nedávného All England a následující tři zápasy otočili, když vždy prohrávali 0:1 na sety! Pevné nervy Dánům povolily až ve finále, kde už nestačili na malajský pár Kien Keat Koo - Boon Heong Tan, který naopak soutěží procházel relativně hladce.

Druhé malajské vítězství na turnaji přidal již zmiňovaný Chong Wei Lee. Chong Wei před týdnem nedotáhl do vítězného konce dobře rozehraný první set finále All England a z výhry se radoval Lin Dan. Tentokrát si oba dva své role prohodili. Dan nedokázal vyhrát první set, přestože v něm od začátku až do koncovky o několik bodů vedl, a z výhry se radoval jeho malajský soupeř.

Bylo to však poslední finálové klopýtnutí čínského hráče. Ve dvouhře žen, ve čtyřhře žen a ve smíšené čtyřhře byli čínští hráči už bezchybní.

Ačkoliv celý turnaj pokašlávala, ačkoliv byla unavená z předchozího náročného programu, dokázala Wang Yihan zvítězit ve dvouhře žen. K triumfům z German Open a All England tak přidala třetí vítězství během tří týdnů. Takový kousek se povede obvykle za celý rok jen v jedné disciplíně, uvidíme, zda letos na unikátní výkon Yihan naváže.

Wang Yihan nastupovala po celou dobu turnaje v kompletním vybavení od společnosti Yonex - mimo jiné hrála s raketou Armortec 900 Power.

Pokud bychom měli určit „suverénky turnaje", potom bychom zcela jistě vybrali čínské olympijské vítězky ve čtyřhře žen Du Jing a Yu Yang. V pěti svých duelech neztratily ani set a při průměrném skóre setů 21:13 se ani není čemu divit.

Pokud předchozí disciplíny opanovali víceméně favorité, jednotlivci nebo páry, kteří byli ověnčeni předchozími úspěchy a na turnaji mezi nasazenými, potom ve smíšené čtyřhře se konalo opravdové překvapení. Bo Zheng a Jin Ma jsou nově sestavený pár, který ale má nějaké sehrávání dávno za sebou. V průběhu turnaje porazili postupně pátý, první, sedmý a druhý pár světa, což je kousek, za který už si vítězství bezpochyby zasloužili.

 

Výsledky finálových zápasů

Chong Wei Lee (Malajsie) vs. Lin Dan (Čína) 21:16 a 21:16

Wang Yihan vs. Jiang Yanjiao (obě Čína) 21:17, 17:21 a 21:13

Kien Keat Koo, Boon Heong Tan (Malajsie) vs. Mathias Boe, Carsten Mogensen (Dánsko) 21:14 a 21:18

Du Jing, Yu Yang (Čína) vs. Hyo Jung Lee, Hyung Won Lee (Korea) 21:11 a 21:12

Bo Zheng, Jin Ma (Čína) vs. Yong Dae Lee, Hyo Jung Lee (Korea) 21:16 a 21:15

Doporučit:


[18.03.2009]

Diskuze k článku


Žádný příspěvek zatím nebyl do diskuze vložen.

Vložit nový příspěvek do diskuze




Prověřené badmintonové haly s komentáři:

Badminton Praha | Badminton Brno 
Badminton Ostrava 

Pravidla badmintonu

 

Badmintonový zpravodaj

  • Nechte si pravidelně zasílat nejzajímavější novinky ze světa badmintonu!

O projektu | Kontakty | Odkazy | Nabídka pro firmy | Reklama na serveru | RSS


Partneři: Yonex - nejlepší vybavení na badminton | Badmintonové rakety nakoupíte výhodně na Sportega.cz | Test kolečkových bruslí | Badmintonové rakety Victor | Trápí vás Pepa Mech | SportServisOáza


2006-2018 © Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv použití materiálů z tohoto webu je možné pouze s výslovným souhlasem autorů RSS