O badmintonu víme vše, je to naše hra!

diskuze

e-shop

Sudirman Cup 2009

Mistrovství světa smíšených badmintonových družstev, pojmenované podle indonéského hráče a později funkcionáře Dicka Sudirmana jako Sudirman Cup, se koná v lichých letech a od roku 1995 jsou naděje na výhru všech týmů liché. Vítězí totiž Čína. Jedinou výjimkou byl rok 2003, kdy zvítězili překvapivě Korejci.

 

Letos se nečekalo, že čínská hegemonie bude narušena. A vzhledem k výhodě domácího prostředí, turnaj se hrál v čínském Guangzhou, bylo čínské vítězství spíše spojováno s otázkou odstupu ostatních týmů.

 

Ale než se budeme věnovat těm nejlepším týmům, je třeba zmínit účast českého družstva. Český tým bojoval na Sudirman Cupu ve složení Petr Koukal, Jan Fröhlich, Jan Vondra, Martina Benešová a Kristína Ludíková, koučem byl Ladislav Vorel. Po předloňském postupu do vyšší skupiny bylo hlavním cílem českého výběru nesestoupit zpět; jednotlivé týmy jsou rozděleny do výkonnostních skupin po osmi a český tým hrál o 17. – 24. místo.

 

Po porážce od USA v poměru 2:3 přišel senzační obrat v duelu se Švédskem, kde jsme prohrávali už 1:2 a Kristína Ludíková s Martinou Benešovou nastupovaly do zápasu s dvacátým světovým a pátým evropských párem Emma Wengberg – Emelie Lennartson. České hráčky ale senzačně vyhrály 2:1 na sety a nastartovaly tým k obratu. Po výhře 3:2 hráli Češi s Bulharskem o výhru ve skupině a o možnost utkat se s Indií o 17. místo!

 

V duelu s Bulharskem náš tým vedl 2:0, ale další tři zápasy v těsných soubojích ztratil a nakonec z toho byla porážka 2:3. V závěrečném duelu se Skotskem už českým hráčům chyběly síly a po porážce 1:3 obsadili konečné 22. místo.

 

Jestliže utkání českých hráčů byla vyrovnaná, čínští badmintonisté své soupeře drtili jako parní válec kremroli.

 

Ve skupině zvítězili v konkurenci špičkových světových týmů 5:0, 5:0 a 5:0. V semifinále přidali výhru nad Malajsií poměrem 3:0 a čekali na svého finálového soupeře.

 

V druhém semifinále Korejci vedli nad Indonésií 1:0, v nervy drásající dvouhře srovnal Sony Dwi Kuncoro (na snímku) po výhře nad Sung Hwan Parkem 22:20 ve třetím setu, ale další dva duely patřily znovu Korejcům, kteří se tak opět po šesti letech postavili čínskému týmu; v roce 1997 vyhrála Čína, v roce 2003 Korea, kdo se bude po další šestiletce radovat tentokrát?

 

Až na duel ve dvouhře mužů bylo finálové utkání velmi vyrovnané a po třech zápasech mohl být klidně stav 2:1 pro Koreu. Ale nebyl.

 

Čínští hráči hnáni k výhrám 10 000 diváky v hale zvládli dramatické koncovky a po výhře 3:0 uhájili post prvního týmu světa. Ale jakým způsobem! Ani v jediném zápase na turnaji nezaváhali a s celkovým skóre 21:0 nadělili ostatním týmům nevídaného „kanára“.

 

 

 

 

Výsledek finálového utkání: Čína vs. Korea 3:0

 

Zheng Bo, Yu Yang vs. Yong Dae Lee, Hyo Jung Lee 18:21, 21:19 a 21:16

 

Lin Dan vs. Sung Hwan Park 21:14 a 21:18

 

Cai Yun, Fu Haifeng vs. Jae Sung Jung, Yong Dae Lee 21:14, 17:21 a 21:19

 

Pořadí na prvních šesti místech a umístění českého výběru
1. Čína
2. Korea
3. Malajsie, Indonésie
5. Dánsko
6. Anglie

22. Česká republika
 

Doporučit:


[08.07.2009]

Diskuze k článku


Žádný příspěvek zatím nebyl do diskuze vložen.

Vložit nový příspěvek do diskuze




Prověřené badmintonové haly s komentáři:

Badminton Praha | Badminton Brno 
Badminton Ostrava 

Pravidla badmintonu

 

Badmintonový zpravodaj

  • Nechte si pravidelně zasílat nejzajímavější novinky ze světa badmintonu!

O projektu | Kontakty | Odkazy | Nabídka pro firmy | Reklama na serveru | RSS


Partneři: Yonex - nejlepší vybavení na badminton | Badmintonové rakety nakoupíte výhodně na Sportega.cz | Test kolečkových bruslí | Badmintonové rakety Victor | Trápí vás Pepa Mech | SportServisOáza


2006-2018 © Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv použití materiálů z tohoto webu je možné pouze s výslovným souhlasem autorů RSS