O badmintonu víme vše, je to naše hra!

diskuze

e-shop

Malaysia Super Series 2009


První turnaj roku 2009, první možnost pro všechny nejlepší světové hráče k prvnímu vítězství v novém roce a osm šťastných, kterým se to skutečně podařilo. V zemi, která je vládcem světového badmintonu, alespoň co se funkcionářů týče, v areálu Putra Indoor Stadium v Kuala Lumpuru, což je pro badmintonisty místo srovnatelné například s rychlobruslařskou arénou v Heerenveenu. Kolik velkých duelů už zde diváci viděli!

A další velká utkání přibyla ve druhém lednovém týdnu. Domácí fanoušci, jako obvykle v hojném počtu a jako obvykle velmi hlučně, hnali za vítězstvím místní legendu Chong Wei Lee, prvního malajského hráče, který se probil až do finále olympijského turnaje a ukončil dlouhé dvanáctileté čekání na medaili v tomto celým národem sledovaném sportu.

Nabízí se paralela dvou vrcholných akcí. Ve stejném týdnu probíhalo v Nizozemí Mistrovství Evropy v rychlobruslení, odkud novináři referovali pro nás často neuvěřitelné zprávy o doslova fanatické divácké podpoře desetitisíců diváků, kteří mistrovství na vlastní oči shlédli.

Nejinak tomu bylo v Malajsii - národní sport je zkrátka národní sport. Vysoké a strmé tribuny bouřily při každém úspěšném útoku domácího hráče. Do finále se ovšem z početné malajské reprezentace probojoval pouze drobný, při 174cm pouze 60kg vážící Chong Wei Lee. V semifinálovém a pravděpodobně nejhezčím zápase na turnaji ve třech setech udolal šestadvacetiletý rodák z George Townu posledního Evropana v soutěži mužů Petera Høega Gadeho (Dánsko) a ve finále už si nepoměrně rychleji poradil s korejským reprezentantem Sung Hwan Parkem 21:14 a 21:13.

Ale Evropané a především Korejci si na své přišli v ostatních disciplínách. Ve dvouhře žen se po třísetových bitvách ve druhém kole, semifinále a finále mohla z výhry zaslouženě radovat druhá nasazená Tine Rasmussen (Dánsko), pro kterou to znamenalo obhajobu loňského titulu. Pamatuje? Loni Tine z prvních šesti turnajů Super Serie vyhrála rovnou polovinu! Uvidíme, jak se této v červenci již třicetileté Dánce povede v letošním roce.

V párových disciplínách byli hlavními soupeři Korejců Indonésané. Ještě před vzájemným soupeřením zmiňme neuvěřitelný semifinálový zápas ve čtyřhře mužů mezi dvěma indonéskými páry. Olympijští vítězové Markis Kido a Hendra Setiawan vedli nad svými krajany Alventem Yuliantem Chandrou a Hendrou Apridou Gunawanem již 21:10 a 19:13. I takový zápas dokázala nejlepší deblová dvojice posledních let ztratit! Markis a Hendra si ještě vypracovali tři mečboly, žádný ale neproměnili a třetí set už zcela odevzdali, když prohráli 10:21.

Svou šanci na úžasné zmrtvýchvstání živil indonéský pár Alvent Yulianto Chandra - Hendra Aprida Gunawan ještě v prvním setu finálového zápasu, kde korejskou dvojici Jae Sung Jung - Yong Dae Lee porazil 21:18, ale v dalších dvou už dominovali Korejci. Z posledních čtyř turnajů Super Serie tento pár vyhrál hned tři turnaje!

I po posledním zápase ve čtyřhře žen explodovala na kurtu korejská radost. Stříbrné olympijské medailistky Hyo Jung Lee - Kyung Won Lee velmi jistě prošly celou soutěží, když soupeřkám nechaly průměrně necelých 13 bodů na set! Ve finále páru Yang Wei - Zhang Jiewen (Čína) dovolily jen o něco málo více, když zvítězily poměrem 21:15 a 21:12.

Pouze ve smíšené čtyřhře se podařilo zabrzdit korejský tlak. Ale jen tak tak. V repríze olympijského finále tentokrát nezvítězil korejský pár Yong Dae Lee - Hyo Jung Lee, ale Indonésané Nova Widianto a Lilyana Natsir.

Dalším podnikem Super Serie je již tento týden Korea Open Super Series, tradičně nejlépe dotovaný turnaj okruhu, hráči si mezi sebou rozdělí 300 000 amerických dolarů. Vzhledem k tomu, jak jsou korejští borci „našlápnutí", budou mít nejlepší světoví hráči co dělat, aby je v Soulu dokázali porazit.


Finálové výsledky

Chong Wei Lee (Malajsie) vs. Sung Hwan Park (Korea) 21:14 a 21:13

Tine Ramussen (Dánsko) vs. Mi Zhou (Hongkong) 21:17, 15:21 a 21:16

Jae Sung Jung, Yong Dae Lee (Korea) vs. Alvent Yulianto Chandra, Hendra Aprida Gunawan (Indonésie) 18:21, 21:14 a 21:14

Hyo Jung Lee, Kyung Won Lee (Korea) vs. Yang Wei, Zhang Jiewen (Čína) 21:15 a 21:12

Nova Widianto, Lilyana Natsir (Indonésie) vs. Yong Dae Lee, Hyo Jung Lee (Korea) 21:14 a 21:19

Doporučit:


[23.01.2009]

Diskuze k článku


Žádný příspěvek zatím nebyl do diskuze vložen.

Vložit nový příspěvek do diskuze




Prověřené badmintonové haly s komentáři:

Badminton Praha | Badminton Brno 
Badminton Ostrava 

Pravidla badmintonu

 

Badmintonový zpravodaj

  • Nechte si pravidelně zasílat nejzajímavější novinky ze světa badmintonu!

O projektu | Kontakty | Odkazy | Nabídka pro firmy | Reklama na serveru | RSS


Partneři: Yonex - nejlepší vybavení na badminton | Badmintonové rakety nakoupíte výhodně na Sportega.cz | Test kolečkových bruslí | Badmintonové rakety Victor | Trápí vás Pepa Mech | SportServisOáza


2006-2018 © Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv použití materiálů z tohoto webu je možné pouze s výslovným souhlasem autorů RSS