O badmintonu víme vše, je to naše hra!

diskuze

e-shop

Jak správně podávat: co říkají pravidla badmintonu

Celá skupina pravidel badmintonu se týká podání a jeho správného provedení. Odpovídáme na nejčastější otázky ohledně podání: čtěte, co je povoleno, a co se naopak považuje za chybu.

Strohá řeč pravidel: na co si dát pozor?

Citujeme ze stručných pravidel badmintonu: "Ve dvouhře podává vždy hráč, který vyhrál předchozí výměnu. Při sudém počtu bodů (nebo 0) podává z pravé strany kurtu, při lichém počtu bodů z levé strany. Podává se vždy křížem do protější strany kurtu, podání ve dvouhře smí letět až k zadní čáře kurtu, ale jen k první postranní čáře (hraje se na "úzké a dlouhé hřiště").
Ve čtyřhře musí hráč podávající strany podávat zprava při sudém počtu bodů (nebo 0), zleva při lichém, podává se křížem do prostější strany kurtu, míč smí letět pouze k první zadní čáře, ale až k druhé postranní ("krátké a široké hřiště"). Hráč přijímající strany, který naposledy podával, musí zůstat ve stejném podávacím poli, jeho spoluhráč ve druhém. Pokud získá bod podávající strana, podává tentýž hráč dál a vymění si pole se spoluhráčem. Pokud získá bod přijímající strana, hráči se nemění. Spoluhráči mohou zaujmout jakoukoliv pozici, která nebrání ve výhledu podávajícímu nebo přijímajícímu hráči."

Pro každé podání platí několik obecných pravidel:

  • podávající i přijímající musejí stát uvnitř příslušných polí, nesmí stát na čáře. Musejí se dotýkat země oběma chodidly a nesmí vystartovat dřív, než je podání provedeno.
  • Podávající hráč musí první udeřit hlavičku míčku (ne peří).
  • Míček musí být při podání zasažen pod úrovní pasu (obvykle se bere pas jako poslední žebro).
  • Hřídelka rakety podávajícího musí v okamžiku úderu směřovat dolů.
  • Od zahájení podání musí pohyb rakety podávajícího pokračovat směrem dopředu (nelze soupeře "vycukat" trhaným pohybem tam a zpět).
  • Chybou je také, když podávající při pokusu o podání mine míček.

Často kladené dotazy, aneb co pravidla nepokrývají

Platí podání, při kterém se míček otře o pásku?
Na rozdíl od tenisu v badmintonu po "prasátku" nenásleduje nové podání. Pokud míček spadne do vymezeného pole a není porušeno žádné jiné pravidlo, hra normálně pokračuje. (Stejně tak pokračuje hra i při prasátku v průběhu výměny.)

Můžu při podání vyhodit míček, nebo jej musím vypustit, aby jeho dráha byla vždy směrem dolů?
Míček si před podáním můžete nadhodit, stejně tak můžete podávat i přímo "z ruky". Pozor jen na dodržení dalších pravidel: abyste míček zasáhli pod úrovni pasu a nejprve základnu míčku. Zároveň pozor: "nadhoz" ztěžuje provedení některých druhů podání (např. krátké backhandové).

Je nějaké omezení pro čistotu úderu, např. když zahraju dřevem?
Podání zahrané rámem rakety je v pořádku, pokud spadne do vymezeného pole a nedojde k porušení jiného pravidla. Zakázány jsou dvojité údery a tažené míče.

Co když při čtyřhře vybere podání spoluhráč?
To je běžná začátečnická chyba – když ve čtyřhře přijímá hráč na pravé polovině kurtu, ale míček zahraje nejdříve jeho spoluhráč, jde o chybu přijímající strany.

Jak dlouho je možné "čekat" s podáním? Co můžu dělat, když se mě soupeř snaží rozhodit dlouhým otálením při servisu?
Pravidla nepředepisují konkrétní interval pro zahájení podání od chvíle, kdy se hráči připraví. Pouze obsahují předpis, že hra má být plynulá – v přehnaném případě by tak měl zasáhnout rozhodčí a napomenout zdržujícího hráče. Obvyklá doba zahájení podání je několik vteřin.

Správné provedení podání i přes množství pravidel není žádná věda: nechte si poradit v Okénku trenéra, v řadě videí na internetu najdete rady ohledně techniky a taktiky podání ve dvouhře i čtyřhře. Nezapomínejte, že i když je to důležitý úder, je podání pouze uvedením míče do hry – málokdy vám výměnu rovnou vyhraje. S případnými dalšími dotazy k tématu pravidel pro podání vám samozřejmě rádi pomůžeme v diskusi pod tímto článkem.

Doporučit:


Autor: Tomáš Krajča [14.04.2011]

Diskuze k článku

29.01.2014 14:44
rada
Míček mi při podání spadne z ruky. Nedotkl jsem se ho raketou. Podání se opakuje nebo je to bod pro soupeře ?
30.01.2014 11:11
Lenka
"Podani se zahaji prvnim pohybem rakety smerem vpred". Pokud ti tedy micek spadne jeste pred timto pohybem, neni to tedy behem podani, nic se nedeje. Pokud ale svihnes raketou - podavas - a micek mines, bod pro soupere to je.
22.11.2013 15:56
koro
Čtyřhra - hráč který má přijímat servis se postaví na příjem a zdá se připraven, nicméně si ještě nestačil všimnout, že který ze soupeří podává a žije v tom, že přijímat bude jeho kolega. Vzápětí přiletí balon, hráč nereaguje. Je nový míč, nebo bod pro soupeře?
16.12.2013 16:03
odbornik
tak tomu rikam zapeklita situace. badminton je krasny sport, nedelejme z toho hnusnou politiku. :) hrac je bud pripraven a pak je neprijeti podani bod pro soupere, nebo není pripraven a po souperove podani se nedotkne mice, takze se hraje tzv. novy mic. formulace \"zda se byt pripraven, nicmene si ještě nevšimnul a zije v tom\" je pritazena za vlasy. když neznate pravidla, a hrajete to pro zabavu, je upln ejedno, kdo bude mit bod. pokud to chcete hrat se zapalenim, pak se soustredte nebo si ke kurtu postavte rozhodčího. :)
23.04.2011 15:54
Jaromír Mikuláštík
Dobrý den, rád bych se zeptel, co přesně znamená definice "Hřídelka rakety podávajícího musí v okamžiku úderu směřovat dolů"? Musí tedy být hlava rakety níže než rukojeť? Předem děkuji za informace
27.04.2011 14:51
Tomáš Krajča
Dobrý den, jako ilustrace poslouží v tomto případě druhý obrázek: ačkoli na něm hlava rakety není pod úrovní držátka, hřídelka přesto mírně směřuje dolů a toto pravidlo tak nebylo porušeno. Současná verze tohoto pravidla je o něco mírnější než v minulosti.
14.04.2011 09:28
pepino m
prosím o radu, protihráč při čtyřhře počká, až se coby příjmající hráč postavím, je již ale nachystaný k podání s raketou před sebou, pote přeruší "podávací rituál" a da ruku za záda a signal partnerovi. Vím že signály jsou běžné, ale kdy je může během podáni dát?, nemůže přeci přerušit podání a rozhodit tak již plně koncentrovaného přijmajícího krátkou pauzou. Další dotaz je kdo musí být dřív nachystán, podávající nebo příjmající?
14.04.2011 09:45
Tomáš Krajča
Dobrý den, pokud jde o ten "signál" spoluhráči, teoreticky je to možné kdykoliv, dokud není hra zahájena, ale samozřejmě rozhodčí může uplatnit pravidlo o tom, že hra má být plynulá. Něco podobného jste mohli vidět např. o víkendu ve Vinoři, kdy se Pavel Florián připravil dlouze na podání, Petr Koukal už stál připravený na příjem, ale na poslední chvíli ještě zvedl ruku a krátce se poradil se spoluhráčem - to už je na hranici a kdo ví, kolik v tom bylo snahy "rozhodit" soupeře. Pořadí, kdo musí být dříve nachystán, není stanoveno. Pravidla ale v podstatě poskytují mírnou výhodu přijímajícímu hráči: pokud ho podávající rychle přehodí ve chvíli, kdy ještě není zcela připraven, tak může zůstat stát a vyžádat si nový míč - pokud ale při takovémto pokusu podávající zahraje aut, přijímající si většinou míček sebere a připíše si bod. Praktická rada, jak se bránit proti Vámi popisované situaci z pohledu přijímajícího hráče: pokud podávající přeruší podání, nezůstávejte ve střehu, ale uvolněte se a znovu nachystejte, až se podávající připraví ke hře, tak, jak jste zvyklý. Tomáš K.
27.04.2011 12:21
lili
Podle pravidel byl přijímající hráč připraven, pokud se pokusí odehrát míč. Takže žádné - ani se nehnu, počkám kam spadne míček a podle toho řeknu, jestli jsem byl nebo nebyl připraven - neexistuje. Nehledě na to, že takové chování je podle mého názoru naprosto nesportovní. A přesně za takovou situaci vyfasovala švédská reprezentantka na MEJ žlutou kartu. Zajímavé je, že pak už byla připravená vždycky. Vykládá se to jako zdržování hry.
27.04.2011 14:49
Tomáš Krajča
Chce to pozorně číst: "pokud ho podávající rychle přehodí ve chvíli, kdy ještě není zcela připraven," - rozhodně to nechci uvádět jako návod k nesportovnímu chování, čímž by určitě případ "zůstanu stát a počkám, kam míček dopadne, i když jsem byl viditelně připraven" byl. Je to jen postřeh, směřující spíše k tomu, že je výrazně znevýhodněno jiné nesportovní chování, tedy případ "rychle podám, než se soupeř pořádně nachystá, a zkusím ho "nachytat"".
27.04.2011 14:58
lili
Chce to jen správně vyložit pojem, kdy je přijímající připraven - pokud se pokusí míč odehrát, připraven byl, pokud se nepokusí odehrát, připraven nebyl a hraje se nový míč (nehledě na to, kam míč dopadl).
27.04.2011 16:52
Tomáš Krajča
Aha, už tomu rozumím - situace, kterou popisuji, by tedy v praxi neměla nastat, protože hráč se buď pohne a pokusí odehrát míč, nebo zůstane stát; a pak se hraje nový míč. Nicméně hráč, který zůstal stát, může na druhou stranu v případě autu tvrdit, že připraven byl a míč jen "pouštěl" - a ne vždy to musí být jasné...
14.04.2011 06:30
Maňo
"Míček musí být při podání zasažen pod úrovní pasu (obvykle se bere pas jako poslední žebro)" tak teda na tych obrazkoch to "posledni žebro" maju poriadne vysoko... u nas piskaju rozhodcovia ked to podavam naozaj od posledneho rebra a nie ako tu, pod krkom...
14.04.2011 09:40
Tomáš Krajča
Ano, obě ta podání jsou výrazně nad pasem. Aktuální trend je to spíš nepískat, pokud tím hráči nezískávají výraznou výhodu - ačkoliv pravidla jsou jasně dána. Zaznamenal jsem dokonce vyjádření, že by se pravidlo o podání mohlo v budoucnu upravit tak, že bude obsahovat pouze formulaci "dráha míče musí být směrem vzhůru" a tím odpadne nutnost rozhodčího na podání - a zároveň nebudou handicapováni menší hráči...
09.04.2013 08:12
cream
Kdo, kdy, a proc uresnil ze pas pri podani je spodni zebro? Rad bych argumentoval pri zapase s rozhodcim, ale nemuzu protoze v pravidlech je jen "podani musi byt pod urovni pasu" dekuji

Vložit nový příspěvek do diskuze



Související články

Pravidlo sukní začne platit až 1. června

Kontroverzní pravidlo, které nutí hráčky, aby na turnajích světové úrovně 1-3 hrály povinně v sukních, vzbudilo široký ohlas badmintonové společnosti. Výsledkem stížnosti některých asijských hráček je prozatím měsíční odklad.

"Pravidlo sukní": čerstvé ohlasy a argumenty

Kontroverzní pravidlo, podle nějž musejí ženy na světových turnajích povinně nastupovat v sukních, vzbudilo velký ohlas. Přinášíme různé názory badmintonistů a komentátorů, a další argumenty pro a proti tomuto novému bodu v řádech ...

Krátké podání z forehandu: lekci dává Lee Jae Bok

Krátké forehandové podání je technicky jedním z nejnáročnějších úderů. Nechte si poradit, jak na něj: čínský trenér Lee Jae Bok na prostoru pěti minut rozebírá správnou techniku a poradí i v tom, jak zahrát podání překvapivě.

Dočkají se badmintonisté Jestřábího oka?

Mnohokrát jsme byli svědky situací, kdy i na velkých turnajích čároví rozhodčí neviděli či obraceli auty. BWF v současnosti zvažuje zavedení možnosti využití videozáznamu u sporných míčků. Kdy bychom mohli vidět v akci ...

Na slovíčko s rozhodčí: kdy se bude podávat nad pasem?

Není to příliš dávno od revoluce v badmintonových pravidlech: zavedení skórovacího systému beze ztrát. Chystá BWF ještě nějaké další změny? Kdy budeme konečně moci beztrestně podávat nad pasem? Zeptali jsme se mezinárodní rozhodčí ...

S pomalými míči, badminton je v...

Neříkejte, že už se vám to někdy nestalo. Přinesete k zápasu krásné, nové Plachtiče, které ještě voní lepidlem, a létají právě tak, jak se na rychlost 77 sluší a patří. O hlavu vyšší soupeř s pletencem ramenních svalů, který by ...


Tagy: pravidla, podani


Prověřené badmintonové haly s komentáři:

Badminton Praha | Badminton Brno 
Badminton Ostrava 

Pravidla badmintonu

 

Badmintonový zpravodaj

  • Nechte si pravidelně zasílat nejzajímavější novinky ze světa badmintonu!