O badmintonu víme vše, je to naše hra!

diskuze

e-shop

Happy Suwon Badminton Asia Championships 2009

Mistrovství Asie je jeden z největších světových turnajů - každý rozumný Evropan si musí přiznat, že nejlepší hráči světa se rekrutují právě ze zemí na východ od Uralu a průlivů Bospor a Dardanely, které tvoří, jak známo, geografickou hranici mezi Evropou a Asií. Od roku 1987 se tento turnaj koná každý rok, každý rok tak diváci mohou sledovat úchvatné boje na prestižním asijském šampionátu.

 

Letos se Badminton Asia Championships, jak zní oficiální název, konal ve druhém dubnovém týdnu v korejském Suwonu - a společnost Yonex zde jako sponzor turnaje nemohla chybět.

 

Domácí hráči obhajovali z minulého šampionátu dvě zlaté medaile a na domácích hřištích se cítili minimálně na stejný počet prvních míst. Především v párových disciplínách měli tradičně velmi silní Korejci útočit.

 

Nakonec se turnaj zvrhnul do tradičního soupeření korejských a čínských reprezentantů. Zatímco Číňané neobvykle suverénním způsobem opanovali obě dvouhry, Korejcům se dařilo ve čtyřhrách a především ve čtyřhře smíšené.
 

Olympijští vítězové Yong Dae Lee - Hyo Jung Lee prošli soutěží bez zaváhání a ve finále si poradili s dalším domácím smíšeným párem Yeong Seong Yoo - Min Jung Kim poměrem 21:12 a 21:15.

 

To bylo první, ale zároveň i poslední domácí vítězství na asijském mistrovství.

 

Ve čtyřhře mužů narušili hegemonii dvou zemí Indonésané Hendra Setiawan - Markis Kido (na fotografii). Nebýt jich byli by ve finále pouze zástupci dvou v současnosti badmintonově nejvyspělejších zemí světa. Hendra a Markis vzdorují korejským a čínským párům velmi statečně. Jsou dvojnásobní mistři světa, olympijští vítězové a ze Suwonu si odvezli své druhé vítězství na asijském šampionátu. Markis i Hendra jsou dlouholetými smluvními hráči japonské společnosti Yonex, oba v současnosti hrají s raketami Armortec 900 Power.

 

Zbývající tři disciplíny ovládli Číňané. Ve čtyřhře žen byl v semifinále jediný čínský pár, a to Ma Jin - Wang Xiaoli. Pokud si někdo myslel, že nadvláda čínských hráček je tatam, byl na omylu. Ma Jin a Wang Xiaoli vyhrály semifinále a ve finále si poradily s domácím párem Hyo Jung Lee - Kyung Wong Lee 21:11 a 21:18.

 

Byl-li ve čtyřhře žen v semifinále pouze jeden pár z největší a nejlidnatější asijské země, potom ve dvouhrách obsadili Číňané sedm z osmi semifinálových míst!

 

Nejlepšími čínskými hráči na turnaji a tedy i mistry Asie se stali Bao Chunlai (na snímku obklopen fanynkami) a Zhu Lin. Zatímco Chunlai musel o vítězství tvrdě bojovat, v průběhu turnaje odehrál tři třísetové zápasy, Lin šla zase cestou snazších zápasů, ale těžších soupeřek - v průběhu turnaj postupně vyřadila první a třetí nasazenou a ve finále potom snadno přehrála pátou nasazenou Xie Xingfang 21:11 a 21:10.

 

Přehled finálových výsledků

 

Bao Chunlai vs. Chen Long (oba Čína) 16:21, 21:10 a 21:16

 

Zhu Lin vs. Xie Xingfang (obě Čína) 21:11 a 21:10
 

Hendra Setiawan, Markis Kido (Indonésie) vs. Sung Hyun Ko, Yeon Seong Yoo (Korea) 21:18 a 26:24

 

Ma Jin, Wang Xiaoli (Čína) vs. Hyo Jung Lee, Kyung Wong Lee (Korea) 21:11 a 21:18

 

Yong Dae Lee, Hyo Jung Lee vs. Yeong Seong Yoo, Min Jung Kim (všichni Korea) 21:12 a 21:15

Doporučit:


[09.06.2009]

Diskuze k článku


Žádný příspěvek zatím nebyl do diskuze vložen.

Vložit nový příspěvek do diskuze




Prověřené badmintonové haly s komentáři:

Badminton Praha | Badminton Brno 
Badminton Ostrava 

Pravidla badmintonu

 

Badmintonový zpravodaj

  • Nechte si pravidelně zasílat nejzajímavější novinky ze světa badmintonu!

O projektu | Kontakty | Odkazy | Nabídka pro firmy | Reklama na serveru | RSS


Partneři: Yonex - nejlepší vybavení na badminton | Badmintonové rakety nakoupíte výhodně na Sportega.cz | Test kolečkových bruslí | Badmintonové rakety Victor | Trápí vás Pepa Mech | SportServisOáza


2006-2018 © Všechna práva vyhrazena. Jakékoliv použití materiálů z tohoto webu je možné pouze s výslovným souhlasem autorů RSS